Rejtett kontakt hiba


Hibakeresés szempontjából a legrosszabb a kontakt hiba, amikor egy hiba csak néha jelentkezik és akkor is csak rövid ideig. Ilyenkor nem marad más, mint egyenként végigmérni minden alkatrészt, de sokszor ez sem vezet sikerre. Ezek a hibák olyanok, mint a fogfájás: amikor az orvosnál vagyunk, hirtelen meggyógyulunk és semmi bajunk. Amikor azt mondjuk az ügyfélnek, hogy egy kontakt hiba volt a ludas, akkor hajlamosak a laikusok legyinteni, hogy az nem nagy baj. Pedig ezt a legnehezebb megtalálni. Főleg ha csak néha jön elő. Van hogy napokig, hetekig nem produkálja a hibát a jármű. Ha pedig jó, akkor mérni sem lehet benne semmit, hiszen amit mér az ember, az mind tökéletes.

A kontakt hiba egy tipikus példáját láthatjuk az alábbi képeken. Csak néha néha nem működött. Kívülről semmi sem látszik rajta. Egy teljesen átlagos relé…

rele_1

 

Szétszedve, és szemrevételezve, már érthető miért nem látta el a funkcióját. Az érintkező pogácsa teljesen eltűnt és a helyén beégés nyomai találhatóak.

rele_2

Ez a szakma ettől szép, nehéz és megfizethetetlen. A munkáért elkért összeg sokszor csak jelképes óradíj. Nem marad más a lelkes szerelőnek, mint a büszkeség, hogy ezt is meg tudtam csinálni.