Rejtett kontakt hiba


rele erintkezo hiba

Hibakeresés szempontjából a legrosszabb a kontakt hiba, amikor egy hiba csak néha jelentkezik és akkor is csak rövid ideig. Ilyenkor nem marad más, mint egyenként végigmérni minden alkatrészt, de sokszor ez sem vezet sikerre. Ezek a hibák olyanok, mint a fogfájás: amikor az orvosnál vagyunk, hirtelen meggyógyulunk és semmi bajunk. Amikor azt mondjuk az ügyfélnek, hogy egy kontakt hiba volt a ludas, akkor hajlamosak a laikusok legyinteni, hogy az nem nagy baj. Pedig ezt a legnehezebb megtalálni. Főleg ha csak néha jön elő. Van hogy napokig, hetekig nem produkálja a hibát a jármű. Ha pedig jó, akkor mérni sem lehet benne semmit, hiszen amit mér az ember, az mind tökéletes.

A kontakt hiba egy tipikus példáját láthatjuk az alábbi képeken. Csak néha néha nem működött. Kívülről semmi sem látszik rajta. Egy teljesen átlagos relé…

Szétszedve, és szemrevételezve, már érthető miért nem látta el a funkcióját. Az érintkező pogácsa teljesen eltűnt és a helyén beégés nyomai találhatóak.

Ez a szakma ettől szép, nehéz és megfizethetetlen. A munkáért elkért összeg sokszor csak jelképes óradíj. Nem marad más a lelkes szerelőnek, mint a büszkeség, hogy ezt is meg tudtam csinálni.